Wednesday, July 23, 2014

Keftedes



Griekse gehaktballetjes om duimen en vingers bij af te likken. Deze kan je zowel als hapje serveren of als hoofdgerecht gecombineerd met Griekse pasta (kritharaki), tzatziki en een Griekse salade. 
Summer full proof!

Ingrediënten (voor +- 12 stuks, afhankelijk van de grootte):

-500g gemengd gehakt (varken-kalf)
-1 ei
-1 sneetje wit brood
-2 teentjes look
-1 rode ui
-1 tomaat
-een handvol gehakte bladpeterselie
-gedroogde munt
-gedroogde oregano
-peper en zout
-bloem
-olijfolie

Werkwijze:

Snijd de randjes van het sneetje brood en laat dit even weken in water totdat het brood al het water heeft opgeslorpt en volledig zacht is. Knijp het overtollige vocht uit de snee brood en leg deze in een grote mengkom.
Voeg het gehakt eraan toe samen met het ei en meng dit al samen.
Vóór het snijden van de tomaat, pel ik ze eerst (maar dat kies je uiteraard zelf). Daarna snijd ik ze in vieren en gebruik ik enkel het vaste gedeelte van de tomaat, verwijder dus de pitjes en de binnenkant. Snijd de tomaat vervolgens in kleine stukjes en voeg bij het gehakt.
Pers de teentjes look en snijd de rode ui fijn. Voeg deze ook toe.
Hak de peterselie fijn en voeg deze samen met de andere kruiden: munt, oregano, peper en zout, toe bij het geheel. Kneed alles samen tot 1 homogene massa en begin de gehaktballetjes te maken. Rol elk gehaktballetje in een beetje bloem. Dit zorgt ervoor dat alles samen blijft hangen en dat er een lekker krokant korstje wordt gevormd bij het bakken.
Neem een grote pan en vul deze met een bodempje olijfolie. Laat de olie heet worden en leg de keftedes een voor een in de pan. Zie wel dat je de overtollige bloem er vooraf een beetje afklopt. Draai ze regelmatig om tot ze mooi goudbruin zien.
Je kan ze ook grillen op de barbecue (vergeet ze niet tussen een rooster te steken om het perfecte effect te bekomen) en alleen al de geur van vlees met look en verse kruiden zal de buren jaloers maken.
Laat het smaken!!

2 comments:

  1. ja gehaktballetjes... volgens mij bestaat er niets anders dat over de hele wereld wel zijn eigen versie kent: van Zweden tot Spanje, maar ook Thaise, Chinese ... van vis, kip, ... altijd leuk om te maken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inderdaad! en altijd leuk om met verschillende kruiden te experimenteren.

      Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!