Friday, July 31, 2015

Samenvatting blogmaand juli 2015


Morgen start een nieuwe maand. Augustus staat voor mij in het teken van vakantie. Hoewel ik nog niet echt in vakantiemodus zit, kijk ik wel uit naar mijn portie zon, zee, strand. Maar eerst kijk ik nog even terug naar de maand juli, die zonder twijfel enkele leuke verrassingen in petto had. 

Sunday, July 26, 2015

Watermeloen en kokos

Hierbij vind je mijn super eenvoudig en snel receptje terug om een verfrissende drank te maken met watermeloen en de Coconut Original van Alpro. Alpro bracht een verfrissende kokosnootdrink op de markt met rijst en toegevoegde calcium en vitaminen. Het ziet eruit als melk en is caloriearm. Bovendien is dit drankje het bewijs dat je ook zonder toegevoegde suikers een heerlijk ontbijt of een lekkere smoothie kan bereiden. Ik maakte dit drankje bij het ontbijt klaar en dit is een echte verfrissende opkikker, vooral omdat ik er nog wat verse koriander aan toevoegde.


Monday, July 20, 2015

L'Epicerie du Cirque


Culinair lunchen of dineren in een ongedwongen sfeer? Dan ben je bij l’Epicerie du Cirque in Antwerpen aan het juiste adres. Gelegen in de Antwerpse Volkstraat 23, is deze trendy zaak dé topper van deze hippe buurt. Het warme Scandinavisch getint interieur is dan ook perfect afgestemd met wat ze op tafel brengen: pure smaken. Zowel het interieur als de keuken en bediening zijn helemaal mijn ding. Geen stijf gedoe maar een persoonlijke, menselijke benadering staan centraal.

Tuesday, July 14, 2015

Heerlijke zelfgemaakte tomatenchutney


De zomermaanden zorgen steeds weer voor de lekkerste tomaten. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik meer fan ben van de grote, sappige tomaten uit het zuiden dan diegene die bij ons gekweekt worden. Een tomatenchutney is een lekker alternatief voor de gewone ketchup of schijfje tomaat op je hamburger. Hiermee scoor je altijd! Bovendien kan je zelfgemaakte tomatenchutney makkelijk nog enkele weken in de koelkast bewaren in een gesteriliseerde pot. Hieronder vind je het recept terug voor deze lekkere chutney, begin maar al te watertanden…

Ingrediënten (deze hoeveelheden nam ik voor 1 gewone pot) :

-125g rode ui
-een halve chili peper
-250g gemengde tomaten (rood en geel)
-40ml rode wijnazijn
-70g cassonade suiker (lichtbruine suiker)

Werkwijze :

Doe alle ingrediënten samen in een kookpot en laat dit een half uur à 40 minuten rustig inkoken op een matig vuur. Proef af en toe eens of er misschien wat peper en zout bij mag. Laat de tomatenchutney afkoelen en doe deze in de gesteriliseerde pot. Bewaren kan in de koelkast nog zeker enkele weken.

Saturday, July 11, 2015

Zubrowka: kwaliteitsvolle wodka met bizongras


Eind juni was ik te gast in De Haus te Brussel op een exclusieve proefsessie van het Poolse wodkamerk Zubrowka. Het verhaal van de kwaliteitswodka Zubrowka begint in de 14e eeuw in het Bialowieza woud te Polen. De setting van het evenement was dus ook volledig in die sfeer.



Bizongras is het hoofdingrediënt van deze speciale wodka en dus hetgeen wat deze wodka zo uniek maakt. Het gras wordt met de hand geplukt en gedroogd om nadien als extract toe te voegen aan een kwaliteitsvol distillaat. Je proeft meteen de aromatische, kruidige vanillesmaak en deze wodka is de ideale basis om heerlijke cocktails mee te maken.

Volgens de internationale ambassadeur Przemyslaw Matuszewski zijn er 3 zaken waaraan een goed feestje moet voldoen: goed gezelschap, kwaliteitswodka en lekkere zakouskis of borrelhapjes. Dan pas kunnen de feestelijkheden beginnen. En zo begon deze onvergetelijke tasting sessie: Przemyslaw zorgde voor de lekkerste combinaties van mixology. Eerst proefden we een wodka gecombineerd met ongeconcentreerd appelsap en limoensap genaamd Apple Zu én tevens de traditionele manier van serveren in Polen. 


Daarna kwam de klassieke wodka-tonic aan de beurt. Deze proefsessie ging uiteraard gepaard met de lekkerste hapjes, verzorgd door de catering van het Brusselse bedrijf Point Albert. De heerlijke appelcake met amandelen was een voltreffer en paste perfect bij de Apple Zu cocktail! 


Ik kan haast niet wachten om mijn eigen Apple Zu creatie te maken en te laten proeven. Hieronder vindt je het recept terug om zelf eens uit te proberen. Cheers!


Ingrediënten:

-50ml Zubrowka
-100ml puur appelsap of ongeconcentreerd appelsap
-1 partje verse limoen

Werkwijze:

Pers 1 partje limoen uit in een long drink glas alvorens het glas te vullen met ijsblokjes. Voeg de wodka samen met het appelsap toe en meng met een lepel. Versier met een stukje limoen en serveer!

Dit evenement werd mogelijk gemaakt dankzij Oona Antwerpen, die steeds weer zorgen voor de perfecte setting en sfeer.

Monday, July 6, 2015

MAD SURPRIZE! Young Belgian Design Awards 2015



Op 26 juni was ik te gast op dé prijsuitreiking voor Belgisch jong toptalent, mogelijk gemaakt door MAD: het Brussels Center voor Mode en Design. MAD Brussels stelt als voornaamste doel het promoten en aanmoedigen van beroepen in deze sectoren. De MAD Surpize! Awards hebben dus als doel jonge Belgische ontwerpers (jonger dan 30 jaar) te belonen én om bovendien dit jong talent van eigen bodem te motiveren met prachtige prijzen die hen financieel een duwtje in de rug geven om hun eigen visie tot leven te brengen. De Young Belgian Design Awards vonden plaats in het ex Dexia Art Center, gelegen in de Schildknaapstraat te Brussel.

Er kwamen drie categorieën aan bod: Graphic Design, Furniture Design en Textile Design. In alle 3 de categorieën heb ik het werk van getalenteerde en upcoming ontwerpers leren kennen. Mijn persoonlijke favoriete ontwerpers op een rijtje:

In de categorie Textile Design vond ik de ontwerpen van Fanny Vanmansart en Chloé Daval persoonlijk het mooiste. In de categorie Graphic Design sprak het werk van Nick Mattan me aan. Tenslotte vond ik de DIMDIM stoel van Lisse Van Cauwenberge uit de categorie Furniture Design superleuk en zie ik deze cradle & rocking chair al volledig passen in de hipste interieurwinkels omwille van het, voor mij persoonlijk, commerciële karakter ervan.

Chloé Daval - Textile

Fanny Vanmansart - Textile

Nick Mattan - Graphic

Lisse Van Cauwenberge - Furniture



De ontwerpers die uiteindelijk met de prijzen naar huis gingen waren: In de categorie Furniture Design gingen het duo Luis Bellenger en Pauline Capdo aan de haal met de hoofdprijs. Hun tentoongesteld werk bestond uit verlichtingsobjecten en hun portfolio is te bewonderen op www.cargocollective.com. Voor wat betreft de categorie Textile Design ging Marie Jambers met de hoofdprijs naar huis en Benjamin Sporken won in de categorie Graphic Design met zijn iets donkerdere werk. 


Luis Bellenger / Pauline Capdo - Furniture

Marie Jambers - Textile

Benjamin Sporken - Graphic

De winnaars werden beloond met o.a. financiële steun bij het verwezenlijken van hun creatieve droom, het ontwerpen van een capsule collectie enz.. maar vooral de nodige media-aandacht die toch wel belangrijk kan zijn voor opkomend talent.

Voor de nieuwsgierigen onder jullie: de expo loopt nog tot 18 juli, telkens van woensdag tot zaterdag 11h00-18h00, in het ex Dexia Art Center. De toegang is gratis. Ga zeker eens een kijkje nemen naar de prachtige ontwerpen en talent van eigen bodem.