Tuesday, June 21, 2016

Pasta met gehaktballetjes in een modern jasje


Pasta met gehaktballetjes in tomatensaus, het is een klassieker en toch ook wel een beetje comfort food. Ik hou van comfort food en snelle gerechtjes. Het mag daarentegen af en toe eens wat specialer zijn. Toen wij gedurende het Paasweekend in Amsterdam verbleven, proefde ik in verschillende restaurants “fregola”, dit is een kleine, smakelijke bolletjespasta. Het was bijna alsof het daar “hip & happening” was en we dit hier in België zelden of nooit te proeven krijgen op restaurant. Sindsdien kocht ik zelf een pakje fregola en maakte ik er enkele koude en warme gerechten mee klaar. Hieronder vind je het recept voor mijn lauwwarme, moderne pasta met gehaktballetjes…

Ingrediënten (voor 2 à 3 personen)

Voor de gehaktballetjes:
-1 ui
-1 teen look
-Olijfolie
-500g gehakt (gemengd varken-kalf)
-1 ei
-Paneermeel
-Peper en zout
-Bloem

Voor de fregola pasta:
-150g fregola
-Een snuifje gerookt paprikapoeder
-8 kerstomaten
-2tl kappers
-Een handvol geroosterde pijnboompitten
-Peper en zout
-Een handvol groene of zwarte olijven, ontpit en fijngesneden
-Een handvol verse basilicum
-2 à 3 artisjokken uit blik, uitgelekt

Voor de tomatensaus:
-olijfolie
-1 ui
-1 teen look
-1 Spaanse rode peper of chilipeper
-peper en zout
-2 rode paprika’s
-8 kerstomaten

Voor de afwerking:
-wat verse kervel (of een ander groen kruid) en wat verse munt

Werkwijze:

-Begin met de gehaktballetjes. Zet een pan op het vuur en doe hierin wat olijfolie. Stoof 1 ui (in halve maantjes) samen met 1 geperst teentje knoflook. Wanneer deze goudbruin worden, haal je de inhoud uit de pan en laat je deze afkoelen.

-Doe het gehakt in een diepe kom en voeg hieraan 1 ei, een beetje paneermeel en peper en zout toe. Voeg de afgekoelde ui en look hieraan toe en meng alles goed samen.

-Rol gehaktballetjes en bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan mekaar kleven en zodat ze later bij het bakken een mooi krokant korstje krijgen.

-Zet ondertussen een pot op het vuur gevuld met een anderhalve liter water. Laat het water koken en voeg hieraan een snuifje gerookt paprikapoeder toe en wat zout. Doe de 150g fregola erbij en laat dit 10 minuten koken.

-Terwijl de fregola aan het koken is, kan je de saus alvast klaarmaken.

-Begin met de voorbereidingen en snijd alle groenten fijn: de ui, de rode peper, de paprika’s en de kerstomaten.

-Zet een sauspannetje op het vuur, doe hierin olijfolie en bak de fijngesneden ui samen met 1 geperst teentje look en 1 fijngesneden rode peper. Voeg de gesneden paprika’s toe en de kerstomaten. Kruid af met peper en zout, roer om en voeg 200ml water toe (of tot de groenten net onder water staan). Laat de saus mooi inkoken.

-Wanneer de fregola beetgaar is, giet je deze af en zet je de pasta even opzij. Dit wordt een lauwwarme pasta dus je kan ondertussen de andere voorbereidingen treffen.

-Nadat de saus is ingekookt, haal je deze nog even door een zeef zodat je een mooie rode coulis bekomt. Laat deze nog even op een laag vuurtje staan, zodat de saus warm blijft.

-Doe de bijna afgekoelde fregola in een kom. Voeg hierbij de in 4 gesneden kerstomaten, de kappertjes, een handvol geroosterde pijnboompitten, peper en zout, een handvol fijngesneden olijfjes, fijngesneden artisjok en tot slot nog wat gescheurde, verse basilicum. Meng alles mooi samen en zet nog even opzij.

-Bak de gehaktballetjes mooi gaar in wat olijfolie totdat ze een bruin krokant korstje bekomen. Laat ze daarna nog even rusten onder wat aluminiumfolie. Op die manier garen ze nog verder vanbinnen maar blijven ze lekker sappig.

-Tijd om de borden te dresseren! Neem wat fregolapasta, enkele gehaktballetjes en de heerlijk rode saus erbij en schik het bord zoals gewenst. Werk af met wat verse takjes kervel en wat munt.

Smakelijk!

2 comments:

  1. Ziet er echt heerlijk uit!
    Please check out my new fashion inspiration blog: tfmbe.blogspot.com
    Thanks! x

    ReplyDelete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!