Tuesday, September 20, 2016

Warme pastaschotel met kazen uit Zwitserland


Het is ondertussen bijna twee weken geleden, dat we de Zwitserse kazen van kaasaffineurs Van Tricht mochten gaan degusteren bij Point Albert in Brussel. Wat me op het eerste zicht niet meteen deed dromen van een originele avond, met het beeld in mijn achterhoofd van een klassieke kaas & wijnavond, draaide uit in een sublieme inleiding tot de wereld van Zwitserse kazen gevolgd door een heerlijk diner. Deze kazen gaven me dan ook de nodige inspiratie tot enkele nieuwe gerechten. Eentje daarvan is deze ovenschotel met pasta en enkele heerlijke Zwitserse kazen!

Eén van de belangrijkste aspecten om een lekkere kaas te kunnen produceren is uiteraard goede melk. Waar anders dan in Zwitserland is de natuur zo puur dat de koeien zich kunnen uitleven op de weidse vlakten en weilanden en zich kunnen voederen met talrijke plantensoorten. Deze zorgen ervoor dat de kwaliteit van de melk superieur en onvergelijkbaar is. Een andere belangrijke eigenschap voor een kaas is het AOP-label of de Appellations d’Origine Protégée. Dit is het label dat wordt toegekend aan streekproducten of kazen uit een bepaalde regio, die ook enkel en alleen daar geproduceerd mogen worden.

Bron: Kaas uit Zwitserland

Na deze uitgebreide toelichting over de oorsprong en productie van Zwitserse kazen was het hoog tijd om een smaaktest te ondergaan. Harde kazen, halfharde kazen en zachte kazen kwamen aan bod. Voor een harde kaas denk je maar aan een Gruyère of Emmentaler. Voor een halfharde kaas kan ik de Tête de Moine of de Appenzeller ten zeerste appreciëren maar ook de raclette behoort tot deze soort. Qua zachte kazen zitten we dan weer bij een Tomme Vaudoise of een Vacherin. Er zijn toch een aantal kazen die voor mij nieuw waren en die ik zeker en vast kon appreciëren! Onze smaakpapillen werden verwend…



Bron: Kaas uit Zwitserland



Niet alleen kan je deze kazen op kamertemperatuur consumeren, maar ook in een warme bereiding komen sommigen erg goed tot hun recht. Denk maar aan een klassieke croque monsieur of een smeuïg kaaskroketje. Ook een kaastaart, quiche of een heerlijke salade kan gepaard gaan met een Zwitserse kaas.

Hierbij mijn recept voor een warme pastaschotel met Zwitserse kazen:

Ingrediënten voor 1 grote ovenschotel:

-Grote pastaschelpen of conchiglioni (250g)
-olijfolie
-450g bladspinazie
-2 tenen look
-peper en zout
-300g gemengd gehakt (rund-varken of kalf-varken)
-10 kerstomaten
-1 chilipeper
-250g ricotta
-100g Appenzeller surchoix van Kaasaffineurs Van Tricht
-200g Emmental uit de grotten van Kaasaffineurs Van Tricht
-75g Gruyère réserve van Kaasaffineurs Van Tricht

Werkwijze:

Zet een pot op het vuur en doe hierin wat olijfolie. Voeg de bladspinazie toe met 1 geperst teentje look en laat dit goed aanstoven met wat peper en zout. Giet de spinazie af en laat even afkoelen. Pers daarna voorzichtig het overtollige water uit de spinazie door de spinazie met twee handen tot een bal te vormen en voorzichtig te persen. Herhaal dit tot alle spinazie tot balletjes is gevormd. Zet opzij.

Zet een pan op het vuur en doe hierin wat olijfolie. Voeg hierbij 1 fijngesneden teentje look en een fijngesneden chilipeper (zonder zaadjes) en laat dit fruiten. Doe het gehakt erbij, plet met een vork en bak dit mooi bruin. Voeg wat peper en zout toe. Doe er 10 gehalveerde kerstomaatjes bij en laat mee sudderen.

Kook ondertussen de pastaschelpen ongeveer 10 minuten beetgaar in kokend en gezouten water. (Op de verpakking staat 12 minuten maar deze gaan nadien nog de oven in, dus dan garen ze nog wat verder.) Giet daarna af.

Wanneer de spinazie is afgekoeld haal je de bolletjes uit elkaar en vermeng je de spinazie met de ricotta en 100g fijngeraspte Appenzeller en nog een beetje peper en zout naar smaak.

Vet een ovenschotel in met wat olijfolie en schik de gekookte pastaschelpen hierin. Vul elke schelp met het spinazie-ricottamengsel en vervolgens met een schepje van het gehakt.
Nadat ze allemaal gevuld zijn rasp je de Emmental en Gruyère erbovenop.
Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C en dien op. Smakelijk!

Voor meer info over Zwitserse kazen:

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!